Beugels

Bij een orthodontische behandeling wordt bijna altijd een vaste beugel gebruikt. Dit kan direct bij aanvang van de behandeling zijn, echter zal er soms voorbereidend werk vereist zijn doormiddel van een headgear, plaatje of activator. Met een vaste beugel kunnen alle tanden afzonderlijk van elkaar worden verplaatst. Deze beugel wordt ook wel een ‘slotjesbeugel’ genoemd. In de slotjes wordt een veerkrachtige draad geplaatst die er voor zorgt dat er druk op de tanden komt te staan, waardoor de tanden in de goede positie gaan staan. In onze praktijk is een folder met uitgebreide informatie over deze beugel te vinden.
De activator is een uitneembare beugel die gelijktijdig in de boven- en onderkaak functioneert. De activator houdt de onderkaak naar voren, zodat de boven- en ondertandbogen goed op elkaar aansluiten. De patiënt krijgt hierdoor een goede ‘beet’, waardoor de lippen beter sluiten. Hoe meer deze beugel wordt gedragen, hoe sneller deze functioneert. De beugel wordt op maat gemaakt, doormiddel van een speciale beetregistratie in warme, zachte was. In onze praktijk is een folder met uitgebreide informatie over deze beugel te vinden
Een orthodontische behandeling kan worden aangevangen met een headgear (ook wel buitenbeugel genoemd). Deze beugel bestaat uit twee bogen, een kleine boog die in de mond zit en een grotere boog die buiten de mond zichtbaar is. Om één kies links en één kies rechts in de bovenkaak worden ringetjes (banden) geschoven en vastgelijmd. Aan deze ringen zit een buisje vast waarin de kleine boog schuift. De boog aan de buitenkant loopt langs de wangen en wordt met een band in de nek of op het achterhoofd vastgezet. In onze praktijk is een folder met uitgebreide informatie over deze beugel te vinden.
Orthodontie Amstelveen biedt ook de mogelijkheid voor een Invisalign beugel. Dit is een onzichtbare beugel en wordt vaak toegepast bij niet al te grote ingrepen bij volwassenen. De techniekkosten maken deze beugel wel duurder dan een vaste beugel, waarover informatie is te vinden onder het kopje ‘Tarieven’. Na de behandeling met de Invisalign worden in de meeste gevallen spalken geplaatst ter retentie en vaak ook een plaatje wat ’s nachts gedragen moet worden. In onze praktijk is een folder met uitgebreide informatie over deze beugel te vinden.
Het gebit staat recht, de beugel is eruit. De actieve behandeling is achter de rug, maar de patiënt is nog niet klaar. Na het verwijderen van de vaste beugel kan er nog van alles gebeuren met de positie van het gebit. Door het verschuiven van de tanden is het bot en tandvlees namelijk nog erg actief. Om het verschuiven tegen te gaan dient de patiënt een retentiebeugel te dragen. Maar ook jaren na de behandeling kunnen de tanden in een andere positie gaan staan. Dit betekent dat de retentiebeugel nog steeds nodig is. Er zijn verschillende soorten retentiebeugels:

  • De dieptrekplaat, is een uitneembaar, dun plastic hoesje dat alle tanden en kiezen omvat.
  • De retentieplaat, is een uitneembare, handgemaakte beugel van kunsthars met metaaldraden.
  • De activator, is een uitneembare beugel van kunststof met metaaldraden waarin de patiënt met zowel de onder- als boventanden en –kiezen bijt, zodat ze goed op elkaar blijven passen.
  • De retentiespalk is een individueel gevormde draad die aan de achterkant van de tanden wordt geplakt.

In onze praktijk is een folder met uitgebreide informatie over deze beugels te vinden.