Vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Mocht u vraag er desondanks niet bijstaan, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Een orthodontist is een tandarts die, na de reguliere universitaire tandartsenopleiding, een vierjarige specialisatieopleiding aan de universiteit heeft gevolgd. Een orthodontist is specialist in het rechtzetten van tanden en kiezen, en begeleidt de groei en ontwikkeling van de kaken en tanden. Meer informatie hierover is te vinden op Allesoverhetgebit.
Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist, maar tegenwoordig ook steeds meer volwassenen. Er zijn verschillende redenen voor het al dan niet beginnen met een beugelbehandeling. In sommige gevallen is de keuze medisch onderbouwd, bijvoorbeeld wanneer door de stand van de tanden het gebit niet goed kan worden schoon gehouden, niet goed functioneert, het tandvlees beschadigt, er pijn optreedt aan het kaakgewricht of er problemen zijn met de spraak. In andere gevallen zal het puur esthetisch zijn, en dus om de uitstraling te verbeteren.
Wij raden aan om na iedere maaltijd de tanden te poetsen. Bovendien kunnen patiënten een afspraak maken voor poetsinstructies.
Wanneer de beugel kapot gaat of de patiënt heeft het gevoel dat er iets niet goed zit, is het verstandig om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de praktijk.
Wanneer er buiten de openingstijden van de praktijk iets kapot gaat aan de beugel, dient er zo spoedig mogelijk contact te worden opgenomen met de praktijk.
Een orthodontische behandeling duurt gemiddeld 2 tot 2,5 jaar. Het corrigeren van de stand van de kaak neemt veel tijd in beslag. Daarna moeten in de meeste gevallen de tanden nog worden recht gezet, waardoor het geheel ruim 2 jaar in beslag neemt. De duur van de behandeling hangt ook nauw samen met het voldoende dragen van de beugel en of de patiënt veel of juist minder groeit. Het is dus van meerdere factoren afhankelijk of de duur van de behandeling afwijkt van het gemiddelde.
Orthodontie Amstelveen streeft er naar om iedere nieuwe patiënt binnen een maand na inschrijving voor een Eerste consult te zien, en binnen 2 maanden met de behandeling te starten.
Na de actieve behandeling dient de patiënt nog een aantal keer terug te komen ter controle van de retentieapparatuur. In de meeste gevallen de eerste keer na 3 maanden en daarna 9 maanden.